Tahitiaans meesterwerk van Gauguin onder de hamer

Tahitiaans meesterwerk van Gauguin onder de hamer

In december veilt het huis Artcurial het doek Te Bourao (II), een chef d’œuvre uit de Tahitiaanse periode van Paul Gauguin.

 

Paul Gauguin (1848-1903) had een kort maar rijk gevuld en bereisd leven. In 1891 zet de kunstenaar koers richting Tahiti in de hoop de Westerse, naar zijn beleving te kunstmatige beschaving te kunnen ontvluchten. Hij heeft een bijzondere interesse voor de Polynesische cultuur en ontdoet zich van de Westerse schilderkunst om zich een primitieve en erg kleurrijke stijl aan te meten. Hij schildert haast 70 doeken in slechts enkele maanden, maar belandt vervolgens in een depressie. Ondanks de eenzaamheid en de materiële ontbering is het in deze periode en op dit eiland dat de man enkele van zijn mooiste werken creëert. Werken die zijn mystieke visie op het leven uitdragen, waaronder Te Bourao (II), genoemd naar een heilige boom in Polynesië.  Die staat dan ook centraal in dit schilderij, dat een ongerepte natuur weergeeft waarin de mens (hier vertegenwoordigd door een ruiter) slechts tijdelijk vertoeft.

 

Een testamentwerk

Het olie-op-doekwerk Te Bourao (II) dat in 1897 op Tahiti werd geschilderd, vormt een synthese van de Tahitiaanse obsessies van de meester, die ten prooi viel aan talrijke kwellingen. Dit werk komt uit een cyclus van negen schilderijen van Gauguin die in Tahiti werden gemaakt en in 1898 naar Parijs werden gestuurd om er in de galerij van Ambroise Vollard te worden tentoongesteld.  Tot deze meesterwerken behoort ook het emblematische D’où venons-nous ? Que sommes-nous ? Où allons-nous ? Van dit ensemble is Te Bourao (II) vandaag het enige werk dat nog in privéhanden is. De acht andere tooien de muren van ‘s werelds grootste musea, van Boston over Parijs tot Sint-Petersburg.

 

5 à 7 miljoen

Te Bourao (II) is altijd in privéhanden gebleven sinds de tentoonstelling in 1898, maar het werd regelmatig uitgeleend om aan het publiek getoond te worden, onder meer in het Fogg Art Museum van Cambridge (1936), het Museum of Art in Baltimore (1936), het Grand Palais (2003-2004) en het Musée d’Orsay in Parijs (2007). Tussen 2007 en 2017 was het werk zelfs te bewonderen in het Metropolitan Museum van New York in het kader van een langetermijnuitlening.

Het schilderij wordt voor de allereerste keer in een veilig aangeboden op dinsdag 3 december aanstaande in Parijs, tijdens de Grandes ventes d’Art Impressionniste & Moderne. Omdat de werken uit de Tahitiaanse periode van Gauguin erg zeldzaam en gewild zijn door verzamelaars, verwacht men dat Te Bourao (II) onder de hamer zal gaan voor 5 à 7 miljoen euro.

 

Of u nu een privéverzamelaar of kunsthandelaar bent, Vander Haeghen verzekert al uw kunstvoorwerpen in de beste omstandigheden.