Markt – Tweewielers

Markt – Tweewielers

Steeds meer Belgen kiezen voor de motor

Nooit eerder werden er zoveel motorrijbewijzen gehaald als nu. Het succes is te danken aan de files en de fiscale voordelen, maar de tweewieler blijft ook een bron van ontspanning, vrijheid en rijplezier.

 

Niet meer van deze tijd, de motorfiets? Wel integendeel. Volgens cijfers van de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie (Febiac) is het aantal Belgen dat over een motorrijbewijs (meer dan 50 cc) beschikt toegenomen met 70%. In 2018 werden ruim 24.100 rijbewijzen toegekend, wat neerkomt op gemiddeld 465 per week of 66 per dag.

 

Filevechter

Wat drijft onze landgenoten om voor een gemotoriseerd stalen ros te kiezen? De files…”De Belgen zoeken een alternatief om hun bestemming zo snel mogelijk te bereiken en dus files te omzeilen”, zegt men bij Febiac. Motoren en scooters mogen immers tussen de rijen aanschuivende auto’s doorglippen, op voorwaarde dat ze niet sneller rijden dan 50 km/h en dat het snelheidsverschil met de andere voertuigen maximaal 20 km/h bedraagt.

 

Fiscaal voordeel

Febiac wijst er ook op dat het “interessant is voor particulieren om een gemotoriseerde tweewieler te gebruiken omdat de woon-werkkilometers fiscaal aftrekbaar zijn voor 100%, terwijl dat met een auto slechts 75% is. Bovendien kunnen motorkledij en de motor zelf volledig fiscaal in mindering worden gebracht, zolang je de kosten kunt bewijzen.”  

 

Voor het plezier

Naast het praktische aspect is er natuurlijk ook het feit dat tweewielers een ideaal instrument zijn om van vrijheid te genieten en je passies te ontketenen. Dat geldt dan zeker voor vintage motoren en scooters, die je terugbrengen naar je jonge jaren.

Om uw classic of prestigieuze motor optimaal te beschermen heeft Vander Haeghen & C° specifieke verzekeringsproducten ontwikkeld, zoals Classic Motorcycle Insurance en Omnium Moto.